Wat zijn WordPress-gebruikersrollen en -machtigingen?
Als u WordPress-gebruikersrollen en -machtigingen op de juiste manier gebruikt, krijgt u volledige controle over uw WordPress website en kunt u de beveiliging van uw website verbeteren . Gebruikers zijn mensen die zich al op uw site hebben geregistreerd en elke gebruiker krijgt een specifieke rol toegewezen wanneer zijn account wordt aangemaakt. Een gebruikersrol bestaat uit bepaalde mogelijkheden, of machtigingen, die aangeven welke acties ze op uw website kunnen ondernemen.
Standaard zijn er na installatie van WordPress vijf standaard gebruikersrollen beschikbaar:
- Beheerder
- Editor
- Auteur
- Bijdrager
- Abonnee
1. Beheerdersrol
Op een gewone WordPress-website is de beheerdersrol de krachtigste gebruikersrol. Gebruikers met de beheerdersrol kunnen nieuwe berichten toevoegen, berichten van gebruikers bewerken en deze berichten verwijderen. Bovendien kunnen ze plug-ins en thema’s installeren, bewerken en verwijderen. Het belangrijkste is dat gebruikers met beheerdersrechten gebruikers kunnen toevoegen en verwijderen en informatie over bestaande gebruikers kunnen wijzigen, inclusief hun wachtwoorden. Deze rol is in principe voorbehouden aan site-eigenaren en geeft je de volledige controle over je WordPress-blog . Als u een WordPress-site voor meerdere gebruikers gebruikt, moet u heel voorzichtig zijn met wie u een beheerdersrol toewijst.
2. Editorrol
Gebruikers met de rol van editor in WordPress hebben volledige controle over de inhoudssecties van uw website. Ze kunnen alle berichten op de site toevoegen, bewerken, publiceren en verwijderen, ook die van anderen. Een redacteur kan ook opmerkingen modereren, bewerken en verwijderen. Editors hebben geen toegang om uw site-instellingen te wijzigen, plug-ins en thema’s te installeren of nieuwe gebruikers toe te voegen.
3. Auteursrol
Gebruikers met de rol auteur kunnen hun eigen berichten schrijven, bewerken en publiceren. Ze kunnen ook hun eigen berichten verwijderen, zelfs als ze al zijn gepubliceerd. Bij het schrijven van berichten kunnen auteurs geen nieuwe categorieën maken, maar ze kunnen wel kiezen uit bestaande. Ze kunnen ook tags aan hun berichten toevoegen. Auteurs kunnen opmerkingen bekijken, zelfs opmerkingen die nog moeten worden beoordeeld, maar ze kunnen opmerkingen niet modereren, goedkeuren of verwijderen. Ze hebben geen toegang tot site-instellingen, plug-ins of thema’s, dus het is een gebruikersrol met een redelijk laag risico. De enige uitzondering is de mogelijkheid om hun eigen gepubliceerde berichten te verwijderen.
4. Bijdragerrol
Gebruikers met de rol bijdrager kunnen nieuwe berichten toevoegen en hun eigen berichten bewerken, maar ze kunnen geen berichten publiceren. Bij het schrijven van berichten kunnen ze kiezen uit bestaande categorieën en hun eigen tags maken. Het grootste nadeel van de rol van bijdrager is dat ze geen bestanden kunnen uploaden, dus ze kunnen geen afbeeldingen aan hun berichten toevoegen. Bijdragers kunnen ook alle reacties op de website bekijken, maar ze kunnen reacties niet goedkeuren of verwijderen. Ten slotte hebben ze geen toegang tot website-instellingen, plug-ins of thema’s, dus ze kunnen geen instellingen op uw site wijzigen.
5. Abonneerol
Gebruikers met de abonneerol kunnen inloggen op uw WordPress-site, hun gebruikersprofiel bijwerken en hun wachtwoord wijzigen. Ze kunnen geen berichten schrijven, opmerkingen bekijken of iets anders doen in uw WordPress-beheergebied. Deze gebruikersrol is met name handig als u een lidmaatschapssite , online winkel of een andere site heeft waar gebruikers zich kunnen registreren en inloggen. Als u een aangepaste inlogervaring voor uw bezoekers wilt creëren, raadpleeg dan onze handleiding over het toevoegen van een front-end inlogpagina en widgets in WordPress .
Bonus: Superbeheerdersrol
Deze gebruikersrol is alleen beschikbaar op een WordPress multisite-netwerk .
Gebruikers met de gebruikersrol super admin kunnen sites toevoegen en verwijderen in een multisite-netwerk. Ze kunnen ook plug-ins en thema’s installeren, gebruikers toevoegen en netwerkbrede acties uitvoeren op een WordPress-installatie met meerdere sites.
Zie het als beheerderstoegang tot elke afzonderlijke site in het netwerk.